Benim hayatta en sevdiğim lezzetlerden biridir. Salata suyu. Ya da, daha doğrusu, salatanın suyu. Yemeğin yanına yaptığınız mis gibi çoban salatanın dibinde kalan suyu var ya hani. Hani, çocukken ayıp nedir bilmeden sofrada önce ekmek bandığınız, salata bittiğinde de kafanıza diktiğiniz salatanın suyu. Evde tek başınızayken affetmediğiniz ama kebapçıda, toplum içinde ayıp olur diye içemediğiniz, garson kaldırırken içinizin gittiği salatanın suyu.




Yıllardır bu meretin sadece suyunu yapsa birisi de satın alıp lıkır lıkır içsem diye düşünür dururum. Baktım kimsenin bir şey yaptığı yok, dedim ki “iş başa düştü, ben bunu yaparım”. Birkaç deneme yanılma sonucunda oldukça tatminkar bir lezzeti yakaladım. Paylaşmasam olmazdı; buyurun.
Önce malzemeleri yazayım, sonra detay ve püf olaylarına gireriz.

- Malzemeler:
- 30 ml limon suyu
- 10 ml soğan suyu
- 120 ml domates suyu
- 2 g tuz
- 5 ml zeytinyağı
Hepsini bir kavanoza koyuyorsunuz. Kapağı kapayıp iyice çalkalıyorsunuz. Ha, shaker’ı olup da kirletmek isteyene engel olunmaz ama kavanoz daha mutfak işi. “Ben yağ koymam” diyenler direk bardakta kaşıkla da karıştırabilirler.
Afiyet olsun.
Şimdi, tarife bir kaç dokunuş.
30 ml limon suyu dediğim bir orta boy limonun suyu. Ölçmek için kasmayın derim.

10 ml soğan suyu dediğim de 1 çorba kaşığı. Şimdi, soğan suyu diye soğanları kaynatıp suyunu süzüyorlar da sabah içiyorlar filan türü tarifler var. Bu o değil. Varsa evde katı meyve presi, koy üstünden, altından çıkıyor. Yoksa soğanı rendele ya da rondola, bir tülbente koyup sık, o da gayet güzel oluyor. Orta boy bir soğandan 10-15 kaşık çıkıyor.
Domates suyu önemli. Atatürk Orman Çiftliği ve Cappy ‘yi denedim, gayet iyiler. Başka markalara kefil olamam. Ha, o soğanı sıkarken varsa dediğim prese koyup kendin de sıkarsan, hele mevsim yaz sonu ve de ortalık Ayaş domatesi kaynıyorsa ona kimse hayır demez.
Tuz… keyfinize göre. Bi de domates suyunuzun tuzuna göre. Bu verdiğimi ben Cappy’ye göre önermiş bulundum, ince ayarı yapanına kalsın.
Yağ… Yani, aynı karışım yağsız da gayet içilesi ama 1 tatlı kaşığı yağ, salatanın suyunu diktiğindeki tadı yakalamaya daha da yakınlaştırıyor.
Meraklısına, bu anlattığım tarif kabaca 55-60 kcal enerji değerine denk geliyor. Yağı çıkarırsanız 35-40 kcal civarına düşer.
İçinde likopen, C-Vitamini vb. var da, bi işe yarıyor mu, bi faydası var mı bilmiyorum. Ben sevdiğim için içiyorum.
Lezzetini tavsiye ediyorum.
Lüzum üzerine sonradan ilave ediyorum; limon yerine sirke, ilave nar ekşisi, maydanoz, nane vb. koymak isteyenlere tabi ki engel olacak değiliz. Ben gidiş yolunu göstermiş olayım, herkesin kendi elinin lezzeti.
Harikasın Muratcığım, ellerine sağlık. Muhteşem bir tarif olmuş.
Yağ soğuk sıkım zeytinyağı olmalı.. başkası olmaz bana göre.. eski deyişle kalemine, çağa göre parmaklarına sağlık????..ben de çok severim.